a Ty, co żeś jadł w Hongkongu?

Napój z dodatkiem ptasiego “gniazda” oraz herbaciano-ziołowa galaretka

Ptasie gniazdo, specjał południowo wschodniej Azji. Trudny do zdobycia produkt początkowo zbierano w jaskiniach na Borneo. Wykorzystuje się go do robienia niebotycznie drogiej zupy “Bird’s nest soup”

The genteel name is “bird’s nest,” but after our investigation, we found that you’re not actually eating the nest, you’re eating the bird’s “spit” or “saliva”.

Herbaciana galaretka, która ma coś wspólnego z żółwiem, ale co ma wspólnego to już ciężkie pytanie, na które trudno było uzyskać odpowiedź u starszej pani sprzedającej ów specjał. “Turtle jelly soup” może być zrobione z wielu rzeczy w zależności od ceny, ale tak ta droga wersja jest zrobiona z dosyć rzadkiego stworzenia jakim jest żółw.

There are turtle in real turtle jelly. There are many so called turtle jelly that are made from glass jelly (cheaper). But if you go to some dessert or medicine shop in Hong Kong, they use actual turle for that stuff. I’ve seen shops with actual live turtles waiting to be cooked up.

grillowany gołąb z pieczoną świnią, wołowina na gotowanej cebuli!


Kuchnia kantońska wzięła nazwę od południowo-wschodniego regionu w Chinach – Kantonu. Potrawy są lekko niedogotowane, co zapewnia im niewielkie straty witamin. Jest także oszczędna w stosowaniu przypraw, przez co możemy delektować się prawdziwym, delikatnym smakiem i subtelnymi dodatkami, którymi zwykle są imbir, wino ryżowe, sos sojowy lub sos z ostryg. Wiele przysmaków tej kuchni stało się znane na całym świecie: 1000-letnie jaja, robione tradycyjnie przez moczenie ich w końskiej urynie oraz zupa z płetw rekina, której spożywanie stało się w Azji symbolem statusu społecznego. Jednocześnie to dzięki tej zupie rekiny na całym świecie są zagrożone wyginięciem. Konsumpcja psów czy kotów nie jest tu na porządku dziennym lecz rzeczą specjalną, której nie można dostać na każdym rogu lecz w wybranych restauracjach.

Zupa z płetw rekina

Advertisements

9 Comments

Filed under fotografia

9 responses to “a Ty, co żeś jadł w Hongkongu?

  1. Nie miałem okazji skosztować “ptasich gniazd”, ale z tego co czytałem – to jednak rzeczywiście SĄ gniazda, tyle że ulepione z ptasiej śliny.

  2. naucz się czytać ze zrozumieniem.

  3. Umiem od dawna, ale dziękuję za radę. “We found that you’re not actually eating the nest, you’re eating the bird’s ‘spit’ or ‘saliva'” (= odkryliśmy, że w rzeczywistości nie je się gniazda, ale ptasią ‘slinę’). Otóż owa ‘ślina’ jest elementem gniazda, a zatem JE się gniazda.

  4. nie, nie jest elementem gniazda, gniazdo składa się w całości ze śliny -> jesz ślinę.

  5. Przyznaję, że nie wiem na ten temat zbyt wiele. Po przeczytaniu Pańskiego poprzedniego komentarza postanowiłem sie dokształcić i znalazłem artykuł, w którym napisano, że ‘ślina jest elementem spajającym gniazdo’, z czego wysnułem raczej logiczny wniosek, że ptaki te do budowy gniazd używają – oprócz śliny – także innych materiałów (np. gałązek), bo trzeba mieć przecież coś do ‘spajania’, spoiwo nie może spajać samego siebie. Dlatego napisałem w swoim komentarzu, że ślina jest elementem gniazda.
    Skoro jednak gniazdo poza śliną nie ma innych elementów składowych, to faktycznie je się gniazdo, które jest śliną. Autorowi zamieszczonego przez Pana cytatu w jęz. angielskim chodziło najwyraźniej o podkreślenie, że nie jest to taki rodzaj gniazda, jaki zwykle mamy przed oczami – z gałązek, słomek itp. I teraz wszystko jasne. Przepraszam za czepianie się słówek, jestem tłumaczem i to moje zawodowe zboczenie 🙂 Pozdrawiam

  6. “Autorowi zamieszczonego przez Pana cytatu w jęz. angielskim chodziło najwyraźniej o podkreślenie, że nie jest to taki rodzaj gniazda, jaki zwykle mamy przed oczami – z gałązek, słomek itp.” Tak, dlatego też użyłem tego cytatu bo dokładnie opisuje moje wrażenia – jedzenie “Bird’s nest soup” nie równa się spożywania gałązek itp elementów standardowego “europejskiego” gniazda. Pozdrawiam 🙂

  7. Pingback: pekin «

  8. Pingback: summer 2009 «

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s